Category

Gumki chlebowe

Aktualna kategoria
Kategorie
Filtruj
Sortuj

Gumka chlebowa to rodzaj gumki do ścierania, który charakteryzuje się miękką, plastyczną konsystencją przypominającą plastelinę. Dzięki niej możliwe jest dowolne formowanie gumki, co pozwala na dotarcie do najmniejszych szczegółów oraz pokrycie dużych powierzchni. W przeciwieństwie do klasycznej, twardej gumki do ścierania, gumka chlebowa nie ściera grafitu z podłoża, a “wchłania” kolor, tj. wchłania drobinki grafitu. Nazwa “gumka chlebowa” pochodzi od dawniej używanego do tych celów chleba, który miał podobne właściwości. Obecnie materiał, z którego stworzona jest gumka chlebowa, to niewulkanizowana guma bez dodatku utwardzaczy (w przeciwieństwie do klasycznych gumek do ścierania). 
Gumka chlebowa świetnie nada się nie tylko do usuwania błędów i nanoszenia poprawek, ale też do zaznaczania cienia, refleksów światła, a także podkreślania struktury przedmiotu i nadania mu trójwymiarowości. Daje dużo bardziej subtelny, miękki efekt, niż klasyczna twarda gumka do mazania. Doskonale sprawdzi się do prac wykonanych ołówkiem, węglem, kredkami i suchą pastelą, a także do czyszczenia filmów fotograficznych. 
Ubrudzona gumka chlebowa całkowicie straci swoje walory – zamiast czyścić, zacznie brudzić. Aby sprawić, by gumka chlebowa służyła jak najdłużej, należy zagnieść ją po użyciu oraz uformować ponownie, a następnie zamknąć w szczelnym opakowaniu, bez dostępu do powietrza. Czyszczenie gumki nie polega na usunięciu zabrudzeń, ale na ich równomiernemu wtarciu w głąb, tak, aby jej zewnętrzna warstwa była znów czysta i gotowa do użytkowania. Kiedy gumka nie będzie nadawała się do dalszego używania? Gumka przestanie wchłaniać kolor. Najczęściej jest to równoznaczne z jej trwałą zmianą zabarwienia na ciemniejszy kolor.
W PaperConcept dostępne są gumki chlebowe m.in. firm Faber Castell, Koh-I-Noor, Conté à Paris, Winsor & Newton, a także Prismacolor.

Gumka chlebowa to rodzaj gumki do ścierania, który charakteryzuje się miękką, plastyczną konsystencją przypominającą plastelinę. Dzięki niej możliwe jest dowolne formowanie gumki, co pozwala na dotarcie do najmniejszych szczegółów oraz pokrycie dużych powierzchni. W przeciwieństwie do klasycznej, twardej gumki do ścierania, gumka chlebowa nie ściera grafitu z podłoża, a “wchłania” kolor, tj. wchłania drobinki grafitu. Nazwa “gumka chlebowa” pochodzi od dawniej używanego do tych celów chleba, który miał podobne właściwości. Obecnie materiał, z którego stworzona jest gumka chlebowa, to niewulkanizowana guma bez dodatku utwardzaczy (w przeciwieństwie do klasycznych gumek do ścierania). 
Gumka chlebowa świetnie nada się nie tylko do usuwania błędów i nanoszenia poprawek, ale też do zaznaczania cienia, refleksów światła, a także podkreślania struktury przedmiotu i nadania mu trójwymiarowości. Daje dużo bardziej subtelny, miękki efekt, niż klasyczna twarda gumka do mazania. Doskonale sprawdzi się do prac wykonanych ołówkiem, węglem, kredkami i suchą pastelą, a także do czyszczenia filmów fotograficznych. 
Ubrudzona gumka chlebowa całkowicie straci swoje walory – zamiast czyścić, zacznie brudzić. Aby sprawić, by gumka chlebowa służyła jak najdłużej, należy zagnieść ją po użyciu oraz uformować ponownie, a następnie zamknąć w szczelnym opakowaniu, bez dostępu do powietrza. Czyszczenie gumki nie polega na usunięciu zabrudzeń, ale na ich równomiernemu wtarciu w głąb, tak, aby jej zewnętrzna warstwa była znów czysta i gotowa do użytkowania. Kiedy gumka nie będzie nadawała się do dalszego używania? Gumka przestanie wchłaniać kolor. Najczęściej jest to równoznaczne z jej trwałą zmianą zabarwienia na ciemniejszy kolor.
W PaperConcept dostępne są gumki chlebowe m.in. firm Faber Castell, Koh-I-Noor, Conté à Paris, Winsor & Newton, a także Prismacolor.